Kan kontantkort sänka tunga mobilräkningar? Pardus undersöker

Varje dag blir internet större och större. Nu för tiden surfar man mer på sina smartphones och surfplattor mer än vad man gör på sin dator. Oftast är ju den bästa stunden att göra research till Pardus.nu när jag åker kollektivt och inte har något bättre för mig. Då funkar mobilen perfekt. Tills surfen tar slut, vill säga.

I slutet av varje månad får jag en mobilräkning, precis som för ett par dagar sedan. Denna räkning stämmer oftast inte alls överens med det pris jag godkände när jag tecknade mitt abonnemang. ”Har jag blivit lurad?”, tänker jag. Men sedan minns jag alla de tillfällen då min surf tagit slut och jag köpt lite extra. En gång. Eller kanske fem gånger. Det jag vill komma fram till är att det trots allt är jag själv som sätter mig i denna röra och jag börjar tröttna lite på det.

Därför har jag börjat undersöka något jag använde mig av i början av mitt telefonanvändande, nämligen kontantkorten. Det jag upptäckt är att de faktiskt kan hjälpa mig spara pengar. Nedan sammanställde jag några fördelar med kontantkort.

Varför kontantkort egentligen är bättre

  • Räkningarna är under kontroll. Eftersom du får möjligheten att med ett enkelt sms lägga till extra surf kan det vara riktigt lockande att fylla på då det tar slut. Med kontantkort kan du helt enkelt inte ringa eller surfa för mer än det som kortet är laddat med.
  • Du är fri att byta mellan olika operatörer. Vi vet ju alla att om du binder dig till ett abonnemang är du oftast fast i ett år, minst, och då måste du köpa dig loss för att kunna byta operatör. Men har du kontantkort får du byta precis hur du vill, om det till exempel skulle dyka upp ett bättre erbjudande.
  • Köper du en mobil tillsammans med ett abonnemang ifrån en operatör är den låst till den operatören. Att köpa en olåst mobil kanske är en lite dyrare peng direkt, eftersom det är en klumpsumma. Men eftersom du är fri att hoppa mellan olika kontantkort lönar det sig i längden.

Sedan ger ju faktiskt nästan alla stora operatörer möjlighet till kontantkort, så du kan välja och vraka bland en mängd olika erbjudanden. Ett bra tips är att jämföra många olika operatörer och deras villkor för att hitta det som passar dig och din livsstil allra bäst.

Om du surfar in på kontantkorten.com kan du enkelt hitta de nyaste och bästa erbjudandena. Plus massvis med nyttig information gällande just kontantkort eller hur du ska spara din surf på bästa sätt.

 

Välja rätt webbhotell – en guide av Pardus.nu

Då och då får jag för mig att skriva guider inom IT och utveckling. Hittade en guide till att välja webbhotell som jag tidigare påbörjat. Jag bestämde mig för att skriva klart den idag, även om den inte är detaljerad på vissa punkter.

Att skaffa ett bra webbhotell behöver inte vara dyrt

I dagens läge är det mycket billigt att skaffa ett bra webbhotell. Eftersom kampen om kunderna är hård konkurrerar webbhotellen med både pris och kvalitet.  Idag kan du lätt köpa ett webbhotell för inte ens en hundralapp i månaden och då får du gott om utrymme och en hög trafikgräns. När du köper ett webbhotell får du även tillgång till ett stort eller obegränsat antal e-postadresser, massor av FTP-konton och en många viktiga publiceringsverktyg.

Hostingföretagen har alltid flera webbhotellpaket som du kan välja på. Det brukar finnas tre olika webbhotellpaket hos de flesta webbhotell. Det som skiljer de olika lösningarna åt är framför allt utrymmet och trafikmängden, men de flesta användare klarar sig utmärkt med ett litet webbhotellpaket. Om du har massor av stora och tunga hemsidor är det möjligt att du behöver skaffa ett paket med större utrymme på webbhotellet. Men även de större paketlösningarna brukar inte vara speciellt dyra, det brukar handla om 50 – 100 kronor mer i månaden.

Eftersom dagens webbhotell är så otroligt prisvärda finns det ingen som helst anledning att skaffa ett gratis webbhotell. Okej, du sparar några tior eller en hundralapp i månaden om du väljer ett gratis webbhotell, men då får du inte alls ett webbhotell som håller samma höga kvalitet som dagens kommersiella webbhotell.

Så hittar du rätt webbhotell

För en som vill börja med webbutveckling kan det vara svårt att hitta ett bra webbhotell då kunskapen inte är så värst hög. Det finns flera tusen att välja mellan och för den utan vidare kunskap kan detta vara ett svårt val eller en onödig investering och slöseri av tid. Ett tips är då att hitta en jämförelsesida som skriver recensioner om olika webbhotell. Då får man en uppfattning och pris och vad andra tycker om just ett webbhotell. En sida att rekommendera då är www.valjawebbhotell.se där får man information om utrymme, bandbredd, support, domännamn, tillförlitlighet och prisklasser.

Det finns givetvis fler sidor att jämför webbhotell på som är bra. Detta var endast ett tips till dig som nybörjare på att skapa hemsidor och sätta upp databaser. Det skadar inte heller att testa sig fram, de flesta webbhotellen erbjuder testkonton som kan vara en bra start att börja på. Då får man en helt egen uppfattning av vad webbhotellet erbjuder sina kunder. I Sverige har vi en lag som säger att man får avböja en beställning som gjorts via Internet inom 15 dagar. Denna måste följas av företagen. Så det är fritt fram för dig att testa så många webbhotell du bara vill utan att betala en enda krona!

Test av Pardus 2011 på youtube

En mycket nöjd användare delar med sig av sina upplevelser.

GNOME och andra miljöer i Pardus

Under en tid har det arbetats med Çomak, ett projekt för att göra Pardus mer neutral från KDE och mer lättillgänglig för andra skrivbordsmiljöer och fönsterhanterare.

Onur Küçük skrev nyligen

We have started the Çomak project, which is focused on tidying up other desktop environments and some window managers (including gnome). It is expected to have support for the common ones soon :)

Pardus 64 bit för bit

Med Pardus 2011 kom också den första 64-bitars varianten av Pardus. Tyvärr finns inte alla bibliotek och program tillgängliga, det är något som märks på forum och i sändlistor. Utvecklarna arbetar med detta och det kommer att komma, när det är färdigt och färdigtestat.

Program som inte finns idag är till exempel

  • Skype
  • Wine
  • Blender
  • Google Picasa
  • Google Earth

Är du i behov av något av dessa, kör 32-bitarsversionen av Pardus.

Androidutveckling med Pardus

Det fungerar utmärkt att utveckla appar för Android i Pardus. Hela utvecklingsmiljön i Eclipse med ADT och Android SDK rullar på. Det är dock ett par saker som är bra att känna till:

Android SDK i 64-bitars Pardus

Android SDK för Linux finns bara för 32-bitarssystem. I Pardus x86_64 löser man det genom att installera några bibliotek och deras beroenden.

pisi it libsdl-32bit zlib-32bit ncurses-32bit

udev-regler för hårdvara

Om man vill testköra sina appar direkt på en Androidenhet gäller det att skapa udev-regler för olika tillverkare. Exakt vilken kod som gäller för respektive tillverkare kan man avläsa med dmesg efter att enheten anslutits eller via listan på denna sida.

För Samsung är det 04e8 på idVendor

nano /etc/udev/rules.d/51-android.rules

Lägg till

SUBSYSTEM=="usb", ATTR{idVendor}=="04e8", MODE="0666", GROUP="plugdev"

och avsluta med

chmod a+r /etc/udev/rules.d/51-android.rules

Pardus försenad/förlorat arbete – så väljer du en bättre internetoperatör

Efter ha utvecklat Pardus.nu och mycket annat så har jag haft att göra med en hel del olika internetproblem. Jag kan berätta en grej: det finns inget värre än strul med linan när man bygger upp tjänster och programvara.

Jag är i behov av internet och vägrar hålla kvar vid internetoperatörer om dem går ner stup i kvarten. För att du ska slippa sådana dilemman har jag därför tagit mig tiden och skrivit ihop en guide till hur du hittar rätt operatör.

Att tänka på när du ska hitta internetleverantörer

Det är mycket man måste tänka på när man ska välja internetleverantör och därför bör man känna till vad som är viktigt när man ska välja ut ett bredband och välja internetleverantör.

Fast eller mobilt bredband

Först och främst bör du bestämma sig för om du ska ha fast eller mobilt bredband eller både och. Allt beror ju på var man använder sitt bredband och vad man använder det till. Jag som använder det till att utveckla saker väljer alltid fast bredband för att ha så bra ping och hastighet som möjligt. När du gjort det bör du titta på vilka internetleverantörer som har bra täckning i just det området där du bor eller om du har möjlighet att få ett fast bredband.

Jämför priserna på bredbandet

Självklart är även priset viktigt när du ska välja internetleverantör men du ska absolut inte bara stirra sig blind på prislappen. Det är betydligt viktigare att se till att du får den hastighet eller datamängd du behöver för att utföra de uppgifter och sysslor du använder nätet till. Och framförallt ett stabilt bredband om du utvecklar. Pardus version 5 hade kunnat vara version 10 om jag inte haft så jäkla mycket strul. Du bör alltså välja internetleverantör efter vilka behov du har och råkar det vara billigt så är det bara en fin bonus.

Om du känner sig lite vilsen och behöver hjälp att välja internetleverantör kan du med fördel läsa vidare på en sajt som heter internetleverantörer.se för mer information om vad du bör tänka på när du ska välja internetleverantör.

 

© 2018 Pardus.nu